Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 8 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Vliv sociálních faktorů na nutriční stav dialyzovaných pacientů
Boček, Petr ; Povolná, Pavla (vedoucí práce) ; Janečková, Hana (oponent)
Cíl práce: Cílem této diplomové práce bylo zjistit, jaké sociální faktory mají vliv na nutriční stav dialyzovaných pacientů. Teoretická část za zabývá nutriční terapií jako součástí komplexní péče, propojení sociální sféry a lidského zdraví, včetně samostatné kapitoly o dialyzovaných pacientech. Praktická část následně zkoumá zmíněný vliv sociálních faktorů na nutriční i celkový zdravotní stav pacientů. Metody: K výzkumu byla použita kvalitativní metodologie polostrukturovaných rozhovorů se šesti informanty z hemodialyzačního střediska a jednou sociální pracovnicí ze stejného zařízení. Bylo zde použito techniky otevřeného kódování s následným tříděním do jednotlivých kategorií. Výsledky: Podle rozhovorů a návazných kategorií jsou jednotlivá stěžejní témata interpretována s použitím konkrétních citací informantů, včetně pohledu na danou problematiku od sociálního pracovníka. Závěr: V diskuzi jsou vyvozena doporučení pro praxi, která by mohla zlepšit a zefektivnit celkovou péči o dialyzované pacienty ze sociálně-zdravotního pohledu, například interpersonální edukace kompetencí, větší využití nabídky sociálního pracovníka, standardizace sociální péče v dané problematice či vytvoření podpůrných materiálů pro pacienty. Klíčová slova: sociální faktory; nutriční péče; dialýza; nutriční a sociální...
Vliv nutriční intervence na vývoj hmotnosti, tělesného složení a změnu stravování u obézních pacientů
Lahodová, Klára ; Sadílková, Aneta (vedoucí práce) ; Souza Lopes, Kristýna (oponent)
Úvod: I přes moderní metody léčby obezity, jako je farmakoterapie a bariatrická chirurgie, zůstává intervence životního stylu nadále klíčovým článkem terapie. Změna pohybových a stravovacích zvyklostí vedoucí k negativní energetické bilanci je předpokladem pro redukci hmotnosti. Jedná se nepochybně o dlouhodobý proces, při kterém pacient potřebuje odborný dohled multidisciplinárního týmu zdravotníků. Nutriční terapeut poskytuje obéznímu pacientovi individualizovaná dietní doporučení s ohledem na jeho zdravotní stav a aktuální životní podmínky. Pravidelná nutriční intervence tak může přispět k vyšší úspěšnosti redukčního režimu. Cíle: Cílem práce je zjistit, jaký vliv má nutriční intervence na vývoj tělesné hmotnosti, tělesného složení a změnu stravovacího režimu u výzkumného souboru obézních pacientů, kteří v průběhu 6 měsíců docházeli na konzultace s nutričním terapeutem. Pro porovnání změn tělesné hmotnosti byl zvolen kontrolní soubor pacientů obezitologické ambulance, kteří byli pouze v péči lékaře a neabsolvovali žádnou konzultaci s nutričním terapeutem nebo absolvovali maximálně jednu nutriční konzultaci. Metodika: Sběr dat probíhal na III. interní klinice, klinice endokrinologie a metabolismu 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze, konkrétně v ambulanci...
Výživa v paliativní péči
Zedníková, Daniela ; Sláma, Ondřej (vedoucí práce) ; Kabelka, Ladislav (oponent)
Práce pojednává o výživě v paliativní péči. Hlavním cílem je uvést do problematiky výživy v paliativní péči, pomoci ke komplexnímu vnímání souvislostí i aplikaci paliativního přístupu v nutriční péči. Cílem je monitorovat a zkoumat současný stav výživy v zařízeních poskytujících paliativní péči v České republice. Práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část. Teoretická část je zaměřena na problematiku paliativní péče, výživu i hydrataci. Praktická část obsahuje cíle práce, hypotézy a výzkumné šetření s vyhodnocením a analýzou získaných dat. Byly stanoveny dvě hypotézy, které byly vyhodnoceny. Z metodologického hlediska byla použita kombinace několika výzkumných metod kvantitativního charakteru. Jako prostředek k získání dat bylo využito šetření formou internetového dotazování zaslané na management jednotlivých zařízení poskytujících paliativní péči v ČR. Získané údaje byly zpracovány pomocí standardních statistických metod. Za použití procedur deskriptivní statistiky formou analýzy získaných výsledků, zejména s využitím absolutní a relativní četnosti. Celkem bylo distribuováno 97 dotazníků. 18 dotazníků do zařízení lůžkových hospiců, 70 dotazníků do mobilních hospiců a 9 do zařízení s lůžky hospicového typu. Vrátilo se 53 platných dotazníků, které byly analyzovány. Na základě uskutečněného...
Organizace nutriční péče v domovech pro seniory
Konopická, Olga ; Novák, František (vedoucí práce) ; Meisnerová, Eva (oponent)
Tato diplomová práce je zaměřena na organizaci nutriční péče v domovech pro seniory. Práce je členěna na dvě části, část teoretickou a praktickou. Teoretická část se zabývala sociálními službami, stářím a změnami s ním spojené, výživou seniorů, hodnocením nutričního stavu a akreditací nutriční péče. V posledním úseku teoretické části se zabývám mezinárodním projektem NutritionDay worldwide. Vizí nDay je minimalizovat podvýživu u pacientů v ústavní péči díky systematickému shromažďování a analýze údajů o nutričním stavu ve zdravotnických zařízeních po celém světě. Cílem praktické části diplomové práce bylo popsat organizaci nutriční péče v jednotlivých zařízeních a zjistit nutriční stav klientů v jednotlivých zařízeních účastí na projektu nutritionDay worldwide 2018 (nDay) a porovnání s ostatními zařízeními ve světě. Dílčím cílem bylo zjistit informovanost zaměstnanců v pečovatelském úseku o organizaci nutriční péče v jejich zařízení a také získat podrobnější informace o nutriční péči v jednotlivých zařízeních. Do projektu nDay konaného 15. 11. 2018 jsem zapojila tři zařízení, které jsem kvůli zachování anonymity označila 1, 2 a 3. Respondenti daných zařízeních tvoří 9,8 % podílu respondentů v kategorii Nutrition Day Nursing Homes za ČR v roce 2018. V individuálním šetření bylo zjištěno, že všechna...
Výživa u termických úrazů
Zemanová, Markéta ; Zajíček, Robert (vedoucí práce) ; Novák, František (oponent)
Výživa u termických úrazů [Nutrition in Thermic Injury]. Bc. ZEMANOVÁ, Markéta, DiS. Praha, 2017. Počet stránek 84, 2. Diplomová práce (Mgr.) Univerzita Karlova, 1.lékařská fakulta Obor: Nutriční specialista Vedoucí práce MUDr. Robert Zajíček, Ph.d Abstrakt V teoretickém úvodu je popsána historie popáleninových úrazů, včetně historie výživy, kritéria dělení popáleninových úrazů, přednemocniční péče a role jednotlivých členů multidisciplinárního týmu, především role nutričního terapeuta. Extrémní hypermetabolismus, který přetrvává i více než rok od úrazu, modifikuje doporučení pro výživu, nejen z hlediska potřeby energie a makronutrientů, ale i mikronutrientů. Je kladen důraz na optimální formu a cestu podání, což se odráží v konkrétních dietních opatřeních na Klinice popáleninové medicíny. Práce shrnuje specifické aspekty výživy pacientů s rozsáhlými termickými úrazy. Cílem praktické části bylo porovnat dynamiku sérových hladin selenu u dvou skupin pacientů při rozdílném typu dávkování a cestě podání ve vztahu k nutriční péči u kritických popáleninových úrazů. V praktické části jsou srovnávány dvě skupiny dospělých pacientů s rozsáhlým popáleninovým traumatem. Indikační kritéria skupin byly věk 18-65 let, rozsah popálené plochy 20 - 45% II a III. stupně, hodnota ABSI, pacienti primárně přijatí na Jednotku...
Efekt výživového poradenství na mentální anorexii, její vznik i léčbu
Pokorná, Veronika ; Teofil, Alena (vedoucí práce) ; Daňková, Martina (oponent)
Cílem této bakalářské práce bylo získat komplexní pohled na nutriční poradenství a potvrdit nebo vyvrátit efekt výživového poradenství na vznik či rozvoj mentální anorexie. V teoretické části jsou popsány podmínky vykonávání povolání v oblasti nutričního poradenství a rozdíly mezi poskytováním služeb nutričního terapeuta a výživového poradce. Dále jsem se podrobně věnovala rizikovým faktorům, které mohou být příčinou vzniku mentální anorexie, jejím typům, léčbě a prevenci. Výzkum byl proveden vyhodnocením rozhovorů se třemi klientkami poradenského centra Anabell a zároveň klientkami výživového poradce. Provedeným výzkumem bylo potvrzeno, že důvěra ve výživové poradce je velká a klientky s přesností dodržují jejich výživová doporučení, která mohou mít vliv na jejich zdravotní stav. Provedení zdravotní anamnézy nebylo provedeno ani v jednom z případů. Součástí této anamnézy je také důležitá oblast psychosociálních problémů, která byla zanedbána. Všechny tři mé respondentky potvrdily neznalost rozdílů mezi nutričním terapeutem a výživovým poradcem. Výsledky této práce umožňují pohled na neodbornou péči výživových poradců. Ukazují, že je nezbytné šířit povědomí o možnosti využití služeb nutričního terapeuta v oblasti výživy. Klíčová slova: nutriční poradenství, výživový poradce, nutriční terapeut,...
Význam nutriční péče v zařízeních pro seniory
Husová, Kristýna ; Novák, František (vedoucí práce) ; Šnejdrlová, Michaela (oponent)
Podvýživa je běžným a ne zcela odhaleným klinickým problémem v zařízeních pro seniory. Přes značné pokroky v medicíně zůstává významným a vysoce převažujícím veřejným zdravotním problém vyspělých zemí. Včasná identifikace a vhodná nutriční podpora může pomoci zastavit podvýživu a negativní důsledky spojené se špatným nutričním stavem. Riziko podvýživy se zvyšuje s věkem a nízkou úrovní péče. Tato práce předkládá zjištění situace nutriční péče ve vybraných domovech pro seniory prostřednictvím účasti na NutritionDay Worldwide 2015 (nDay) v porovnání s výsledky ve světě. Shrnuje poznání o individuální organizaci a zajišťování nutriční péče ve vybraných domovech. Do projektu nDay konaného dne 19. 11. 2015, jsem zapojila Domov pro seniory v Kolíně, domov pro seniory PRAGOM CS, spol. s r. o. v Pňově-Předhradí a Domov sociální péče Hagibor v Praze. Respondenti daných domovů tvoří 9,4 % podílu respondentů v ČR. Ukázalo se, že tři vybraná zařízení mají v porovnání s obdobnými zařízeními ve světě vyšší výskyt podvýživy. V individuální komparaci jednotlivých domovů měl PRAGOM CS, spol. s r. o. v Pňově-Předhradí a Domov pro seniory v Kolíně ve srovnání s obdobnými zařízeními ve světě vyšší výskyt rizika podvýživy a podvýživy na rozdíl od DSP Hagibor, který měl výskyt rizika podvýživy a podvýživy nižší. Východiskem z...

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.